Te komolyan ingyen dolgozol? Avagy ez az oka, hogy rákattantam az önkénteskedésre

Ugyan miért válhat előnyömre, ha ingyen dolgozok bárkinek? Mi jó származik abból? Csak elpazarolod az értékes idődet, amikor dolgozhatnál pénzért is! Avagy miért önkénteskedem. Nagy Anna írása

A középiskolai kötelező közösségi szolgálat elvégzése sosem volt számomra egy nagy ügy. Nem izzadtam meg érte, nem akartam lecsalni, egyszerűen élveztem, hogy ezáltal megismerhettem új embereket, új kihívásokat. Már bőven végeztem mind az 50 órámmal, de közben sem szídtam a rendszert, hanem jártam ide-oda. Elég hamar elrepült.

Azóta rengeteg helyen önkénteskedtem már és igyekszem új lehetőségeket találni, de azért van néhány bevált helyem, ahová mindig szívesen járok vissza.

Tulajdonképpen szeretek ingyen dolgozni a jó cél érdekében. Nem azért, mert ennyire nincs életem, hanem mert szeretek segíteni, szeretem, hogy valaminek a részese lehetek, hogy egy csapat tagjaként együtt tegyünk valamiért.

Igen, nem kapok kézzel fogható értéket, de annál több jut mentálisan, szellemileg. Ezektől az élményektől, ismeretektől pedig nem fosztanám meg magam.

Csak olyan helyeken önkénteskedem, ahol tényleg hasznos feladatot kapok, ahol szembekerülök egy problémával és azt meg kell oldanom. Rengeteget lehet tanulni ilyen szituációkból. Egyrészt önmagamról, másrészt a helyzetekből, emberekről. Elengedhetetlennek tartom, hogy amíg megtehetem (hiszen nem kell eltartanom magam, mivel 16 éves vagyok), addig minél többet önkénteskedjek. Utána sem szeretném elfelejteni ezt a szokásom.

Általában művészetekhez közel szoktam önkénteskedni, például galériákban, közösségi terekben, színházban. Illetve mivel imádok szervezkedni, nyári táborokban is besegítek és programokon koordinálok.

De hogyan vágj bele?

http://onkentes.gov.hu/- innen mazsolázgathatsz, de a közösségi szolgálatos helyeken is szívesen várnak majd, szerintem. Gondold végig, hogy hol és mit csinálnál szívesen. Múzeumban, színházban, kórházban, menhelyen, az utcán, bárhol.

Én az elején írtam önéletrajzot (erről majd írok hamarosan részletesebben egy útmutató cikket), amiben felsoroltam a kompetenciáim, ez előny lehet, de nem elvárás minden esetben.

Ha megkeresel egy szervezetet, akkor az alap kommunikációs normák élnek (emailben megszólítás stb.), de nyugodtan mesélj magadról. Emeld ki, hogy az adott pozíció, ami érdekel, miért lenne szerinted optimális számodra.

Azonban, ha nincs konkrét elképzelésed, csak lennél egy helyen, de elég elszánt vagy, akkor is írj, aztán biztosan találnak valami neked megfelelő, hasznos munkát. Én is így kerültem egy múzeumban, hogy tudtam, mindenféleképpen ott akarok tevékenykedni, aztán most tárlatvezetésem lesz.

Ne habozz, olyan tapasztalatokat, ismeretségeket kaphatsz az önkénteskedés által, amire szükséged van az életben. Hát ezért dolgozok én ingyen.

Teenboss #work: Stern Hanna interjú

BEAUTY, Egyéb, Mondom a magamét 2019.01.22

Fast fashion – A turkáló gáz?

Egyéb, Mondom a magamét, Társadalom 2018.10.09

Mikor dobd ki a telefonodat?

Társadalom 2018.08.24