Mit tegyünk, hogy jól legyünk?

Maradjunk annyiban, hogy néha jólesik kicsit betegnek lenni. Otthon maradni a melegben és kihagyni egy-két napot a suliból. A komolyabb bajok azonban ijesztőek tudnak lenni, főleg ha az ember csak Dr. Google-től várja a válaszokat.

A betegségről rögtön az utálatos orrfolyós, köhögős megfázás jut mindenkinek az észbe. Vajon miért? Azért, mert ez a leghétköznapibb nyavalya és erről nem gáz beszélni. Viszont számos olyan állapota lehet egy ember testének, ami ennél jóval kellemetlenebb. Miért szégyelljük magunkat, ha elkapunk egy hányós vírust? Miért ciki segítséget kérni, ha intimebb problémával szembesülünk?

Megszoktuk, hogy nem beszélünk róluk – főleg ha tinik vagyunk -, és várjuk a csodát, ami elhozza a gond elmúlását. 

 

Mielőtt kétségbeesnél

A modern világ sok egészségügyi gondot tabuként kezel. Egyszerűen nem merünk betegek lenni: félünk az orvostól, félünk az ismeretlen gyógyszerektől.

Azt kérdezem, miért nem félünk eléggé attól, hogy a kezeletlen betegség hová fajul?

Ha rosszul vagyunk – legyen fizikai vagy mentális a gondunk -, arról beszélnünk kell.  Ne akarjatok mindig erősnek tűnni! A folyamatos tökéletességre törekvés sokkal komolyabb gondot okozhat, mint egy-egy kisebb megbetegedés.

Ha úgy érzed, valami nem stimmel…

…akkor jól érzed. Ciki vagy nem, mondd ki! Mondd el a szüleidnek, ha rendszertelen a menstruációd, ha rossz az emésztésed vagy ha egy fura kiütés nem akar elmúlni a hasadról. Ha kiderül, nincs komoly gondod, megnyugszol. Ha baj van, akkor pedig időben segíthetnek rajtad.

www.instagram.com/rubyrose

Ismerd meg magad!

Ha megérted, milyen folyamatok zajlanak benned, kevésbé ijeszt meg egy kisebb elváltozás felismerése. Olvass könyveket, nézz dokumentumfilmeket azokról a testi-lelki tünetekről, amik éppen foglalkoztatnak. Figyeld meg magad, tanulmányozd ezt a fura testet, amiben élsz!

Ezt olvasd el!

A Park Kiadó egy érdekes könyvsorozatban gyűjtötte össze a mindennapi gondjainkat. A Szívügyek, a Bélügyek, a Húgyügyek és a Bőrügyek című könyvek őszintén és könnyed hangvételben írnak az alapvető működési mechanizmusokról, illetve az elme és a test kapcsolatáról. Ha szeretnéd megismerni a tested, ezek jó kiindulópontok lesznek! 

Létezik barátság fiú és lány között? Milyen formában?

Lélek 2018.09.27

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Konyha, Következő programom? 2018.11.07

Boldogan éltek, amíg az emberek meg nem tudták

Lélek, Mondom a magamét, Párkapcsolat 2018.11.24