Mikor dobd ki a telefonodat?

Miért lassul be évről évre az a telefon, ami pont 1 éve még a legjobb volt? Mi az a Tervezett elavulás? Az újabb jobb? Lóránt Gergő írása

40 évig használták a nagyszüleim a mosógépet, de ha ma bemész a boltba és veszel bármilyen elektronikai cikket, akkor azt már a vásárlás pillanatában tudod, hogy nem 40, de még nem is 10 évre veszed. De ha telefonról beszélünk, akkor még a 3 év is soknak számít.

Nagymamámnak volt egy Hajdú mosógépe amit körülbelül 1980-ban vettek és azóta használta egészen 2017-ig. Közel 40 évig használta a mosógépet. Pár hete az egyik cső eltört/elszakadt és mondta, hogy legszívesebben megjavíttatná,  de annyira nem érte meg, hogy inkább vett egy új csilli-villi gépet (és azóta imádja). De furcsa belegondolni, hogy a gyártók mit csinálnak ezekkel a nagyon drága gépekkel, mert az biztos, hogy az új mosógéppel már nem tervezhetünk hosszú távra…

Az Apple minden évben Szeptember végén bemutatja a legújabb telefonját. Általában ezeknek a telefonoknak nagyobb a füstje, mint a lángja. Annyira magas elvárásokat diktál a fogyasztói társadalom, hogy azt már-már követni és teljesíteni szinte lehetetlen.  Minden évben bemutatják a telefonokat majd a következő év január-február környékén megjelennek az első „kamu” leak fotók a következő telefonról. Ezeket a képeket az újságírók, vloggerek és mindenki, akit foglalkoztat kicsit is a téma, lerágnak mindent erről a csontról és mire szeptemberben bemutatják, már a nagy plénum mindent tud a telefonról és nincsen semmi meglepetés. (Maximum az ára…) Amikor 2007 Januárjában Steve Jobs bejelentette az iPhone-t, a világ egy emberként figyelte és csodálta. Az elmúlt évek legnagyobb befolyással rendelkező eseménye lett az a nap. Ugyanis az forradalmasította a telefont. Az okostelefont.

Addig nem volt olyan készülék, ami az ujjad bökdösésére reagált volna. Csak stylus-al lehetett a telefonokat irányítani, de az iPhone elhozta a technológiai forradalmat.

Minden évben minden ember, aki megnézi az Apple bemutatóját, ugyanezt az innovációt várja, de ez soha nem akar jönni.  Minden évben jönnek a tucattelefonok és frissítések, amik lassítják a telefonodat. Tavaly szeptemberben bemutatták a 10. évfordulós iPhone-t és mindenki az innovációt várta, ami egy bizonyos szintig eljött, de az emberek nagy része csalódott volt. Az egyik ilyen dolog az az ára volt a készüléknek. 1000 Dollár még Amerikában is soknak számít, nemhogy Magyarországon, ahol 380 ezer forint, ezzel kiérdemelve a világon legdrágábban kapható bolti iPhone címet az adóknak köszönhetően. Azt hittük, hogy ha egy ilyen fontos telefonról van szó, akkor az Apple bemutat majd valami olyat, amitől leesik mindenki álla, de nem így történt. És eltelt 1 év és minden ugyanúgy megy, mint pont egy éve. Az iPhone-t viszik, mint a cukrot, a leakek pedig szivárognak rendesen.

És ahogy telnek, a hónapok úgy jönnek folyamatosan a frissítések. Ezeket persze muszáj telepíteni, hogy a telefonunk minél biztonságosabban fusson, de ezekkel a frissítésekkel jött más is. Belassultak az telefonok.

Ebből az embereknek elege lett és csoportos pert terveztek az Apple ellen. 2017 decemberében, amikor kitört az Apple botrány. (Kiadtak egy frissítést az iPhone-okra, ami az energia felhasználását megzavarta a telefonoknak és azok sorra lefagytak) Az Apple az elején nem reagált a vádakra.  Majd miután az emberek már a csoportos perre készültek és a média elkezdett foglalkozni az üggyel, a cég kiadott egy hivatalos sajtónyilatkozatot, hogy a lassulást ők okozzák, és azért hogy a telefon ne kapcsoljon ki teljesen véletlenszerűen az akkumulátor elhasználódás miatt. Elindított egy akkumulátor csere programot, ahol a telefonok akkumulátorait az addiginál sokkal olcsóbban fogják cserélni, és hogy ezentúl a felhasználó nyomon követheti az akkumulátora életét. De ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis folyamatosan jönnek még mindig a jobbnál-jobb frissítések és a telefon meg közben folyamatosan romlanak el.  

Amikor a gyártók elhelyeznek valami olyan dolgot a telefonban, eszközben mi arra ösztönöz, hogy megvedd, az újabb készüléket azt hívjuk Tervezett Elavulásnak.

Ezt nem csak az Apple és nem is csak a telefongyártók csinálják. Pár éve volt a villanykörtegyártókat vádolták meg ezzel, hogy úgy csinálják meg a termékeket, hogy a garancia lejárta után pár héttel megy tönkre. Ezt még mindig egy összeesküvés elmélet ugyanis se megerősíteni se cáfolni nem akarta egyik cég sem. 

Emlékszem hányszor hallottam a sztorit, hogy a szüleim a nászajándékba kaptak egy mikrót és még 20 év után is működött. Az öcsém nem volt hajlandó „kidobni” mikor költöztünk, mert abban a mikróban készült a legjobb popcorn. 2.30 másodperc és nem maradt kipattogtatlan kukorica. Tökéletes volt és több mint 20 évig működött, amikor egyszer csak elromlott az órája és jobban megérte venni egy újat.  Szóval most van egy 2 éves mikrónk ami ha így halad nem fogja megélni a 20. születésnapját, nagyon úgy néz ki hogy nem jósolhatunk hosszú jövőt neki…

De a Tervezett Elavulás tényleg MINDENT érint – ezt nem hittem el addig, amíg egyszer kilyukadt a cipőm ami kb 2-3 éves volt szó és a nagyim közölte, hogy nem engedi kidobni, mert amikor ő volt kicsi nem vettek cipőt 3-4 évente. Ha elszakadt, kilyukadt, lekopott elvitték a suszterhez, aki megcsinálta és utána hordták tovább. Mondom, egy próbát megér. Már a cipész megtalálása is nehéz volt, ugyanis amit találtam a Google-ben az már bezárt, aztán a másik pedig szabadságon volt. Aztán egyik délután éppen sétáltam haza és megláttam, hogy cipőjavítás. Mondom magamban, hogy ez kell nekem berohantam elmondtam a problémámat majd bácsi látatlanban azt mondta, hogy valószínűleg javíthatatlan. Akkor a bácsi is megerősítette ezt a Tervezett Elavulást mondta, hogy nem javításra tervezték a cipőket, hanem elhasználódásra rövid időn belül, és vegyünk újat. Akármennyire vigyázhatsz rá, de a Tervezett Elavulást nem tudod megakadályozni.

 

Bemutatók:
2018 Szeptember:
Apple: Már szinte mindent tudunk az idén megjelenő telefonokról. Az Apple be fog mutatni 3 iPhonet a szokásos kettő helyett. Az egyik a tavalyi folytatása, a másik annak a Plus verziója és a 3. pedig egy „budget” telefon lesz. Valószínűleg lesznek új színek és új árazás is. Idén se fogja az Apple megváltani a világot.
2018 Október:
Google: Idén még egy óriás cégnek hátravan a bemutatója és az a Google az a cég, akit mindenki ismer, használ és szeret. Náluk keresünk puskára a fizika dolgozathoz, de náluk keresünk rá arra is, hogy mikor élt Shakespeare. Részben miattuk tart ott a mai internet, ahol tart és ahova beteszi a lábát a Google ott mindent felforgat. Így volt ez 2016-ban is, amikor megjelentek a Pixel telefonok, bár volt nekik már előtte is telefonos próbálkozásuk, ilyenek voltak a Nexus telefonok, amiket mindig kiadtak egy gyártónak, hogy csinálja meg és majd ők forgalmazzák több-kevesebb sikerrel.

 

Létezik barátság fiú és lány között? Milyen formában?

Lélek 2018.09.27

Könyves bakancslista

Következő programom?, Lélek, Társadalom 2018.09.03

Teenboss #work: Stern Hanna interjú

BEAUTY, Egyéb, Mondom a magamét 2019.01.22