Könyves bakancslista

Mást sem lehet hallani, mint hogy mi, csúnya, rossz fiatalok nem olvasunk. A Guttenberg-generáció eltűnőben van, meg amúgy is szégyellhetjük magunkat, amiért ilyen műveletlenek vagyunk.

Igyekeztem összeszedni olyan könyveket, amelyek elgondolkodtatnak, megmozdítanak benned valamit vagy akár elindítanak egy új úton.

Ezek amolyan kötelezően választható könyvek.

Janne Teller: Semmi

“Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.”

Teller írt egy könyvet a semmiről. Írt egy olyan közegről, amely úgy van körülöttünk, hogy észre sem vesszük. Minden apró rezdülésben, hazugságainkban ott van, mintha valóban semmivé akarná tenni azt, amit életnek tituláltunk. Az olvasása olyan volt, mint egy frontális ütközés, egy életre megmarad és valami biztos megváltozik benned.

J.D. Salinger: Zabhegyező

Ebben a történetben nem nagyon történik semmi, mégis mindenki otthon érezheti magát benne. Mindenki hasonlít egy kicsit Holden Caulfieldre. Mindenki volt egyszer Holden Caufield. Ha még nem, akkor lesz. Az amerikai tinédzserfiú története bármelyikünké lehet, cselekménytelensége pont azért jó, mert mindenki magáénak érezheti egy kicsit a történetet.

Tóth Krisztina: Pixel

“Milyen érdekes szó az, hogy emberöltő! Az emberi test felbukkan és alámerül az időben, aztán ismét felszínre tér az emlékezetben, föl-le, föl-le, mint a tű, és közben szorosan összeölti a múlt és jelen szétfeslő rétegeit. És minden egymáshoz varródik, miközben láthatatlan a cérna.”

Nem fűznék hozzá mást: olyan, mint amikor félálomban vagy és minden lehet minden, a dolgok összefolynak. Nem mindig tetszett, de mindig megvolt a hatása.

Kemény Zsófi: Én még sosem

Hazai, kortárs, ifjúsági és valós helyszíneken játszódik. Akár egy „Én még sosem”-túrát is lehetne tartani, bejárva az említett helyszíneket. Igazi helyzetek, igazi problémák, igaz főhösök, igazi tanulság. Sok nevetés és sok sírás várható minden oldalon, esetenként káromkodással ötvözve. A slam poetry szerelmeseinek különösen ajánlom.

William Paul Young: A viskó

Az egyik legzseniálisabb, legelgondolkodtatóbb könyv, amit valaha olvastam. Ráadásul háromszor olvastam. Mélyre hatoló történet egészen meseszerű történetekkel. Tele új nézőpontokkal, más szemszögekkel. Leginkább azoknak ajánlom akik hisznek Istenben, de legalább valami felsőbb hatalomban.

Létezik barátság fiú és lány között? Milyen formában?

Lélek 2018.09.27

Teenboss #work: Stern Hanna interjú

BEAUTY, Egyéb, Mondom a magamét 2019.01.22

Majd jövő hétvégén együtt leszünk

Most mit csináljak?! 2019.01.17