Fast fashion – A turkáló gáz?

Bevallom, kissé elszörnyedve hallgattam ma a metrópótlón két, velem egyidősnek tűnő lány beszélgetését. A kibeszélés tárgya – ha jól értelmeztem – egy osztálytársuk volt, aki tök gáz, mert mindig levetett (értsd: használt) ruhákat hord. Amúgy nem néz ki rosszul, de a tudat, hogy second hand öltözéket visel, mindent elront. Papp Emese írása

Azt is be kell valljam, hogy – ha ciki, ha nem – én imádok turizni. Sosem felejtem el, hogy régen édesanyám mindig turkálóban vásárolt nekünk. Az otthonunktól nem messze volt egy hatalmas használtruha áruház. Egyszerűen nem tehettük meg, hogy vadi új göncöket hordjunk. Hogy bánom-e? Abszolút nem! Négy testvérem van. Akárhányszor vásárolni mentünk a fent említett boltba, előbújt belőlünk a rosszaság és fel-alá rohangáltunk a ruhasorok között. Nagyon rosszak voltunk, nem is értem anya miért vitt el minket. (Anya?) A legjobb játszótér volt, mivel természetesen – mint minden jó turkálóban – itt is voltak játékok meg mindenféle régi szagos és koszos de annál érdekesebb dolog, amikkel annyit tudtunk szórakozni, hogy úgy kellet minket a kasszához rángatni.

Legyünk tudatosabbak!

A nosztalgikus kitérőm után pedig szeretnék rátérni egy kicsit komolyabb témára is. Ez nem más mint a fast fashion. Bár én ki merem jelenteni, hogy otthon vagyok ebben a témában, ennek ellenére – hatalmas lelkiismeret-furdalással – sokszor én magam is támogatom a fast fashiont. Hogy mit is jelent ez?
Utánanéztem valami pontos megfogalmazásnak, semmi használhatót nem találtam, igyekszem röviden, tömören és legfőképpen érthetően elmagyarázni.
A fast fashion kifejezés gyakorlatilag a ruhák előállításának folyamatára utal (=gyors divat, ha jól sejtem ez a fast food, azaz gyors kaja kifejezésből jön). Nyilvánvalóan azért gyors vagy gyorsított a folyamat, hogy megfizethetőbbnek mondott áron, és az aktuális trendeknek megfelelően szerezhessük be a kívánt darabokat. Ez nem feltétlen rossz, ugye? A probléma ott kezdődik, hogy hatalmas túltermelés van ezekből a ruhákból és sajnos sokan (én is) hajlamosak vagyunk arra, hogy többszörösen annyi ruhánk legyen, mint amennyire amúgy szükségünk van. Ez borzasztóan káros a környezetre, arról nem is beszélve, hogy a ruhákat gyártó munkások felé tanúsított etikátlan bánásmód és a katasztrofális munkakörnyezet nem olyan dolog amiről el lehet feledkezni.

Beszámoló egy turis zsákmányszerző körútról:

Ezekkel a gondolatokkal indulok útnak, hogy összeállítsak egy teljes szettet, amit turkálókból rakok össze, ezzel megmutatva, hogy igenis menő a second hand, és igenis lehet itt kincseket találni. Ha esetleg mégsem sikerül, akkor azért természetesen itthon is fel vagyok szerelkezve elég turis zsákmánnyal, amiket korábbi útjaim során szereztem be.
Az új és régi szerzeményeimmel felvértezve kezdtem el zaklatni minden ismerősömet, hogy jöjjenek el velem fotózni. Van olyan szett, ami teljes egészében használt ruhából épül fel, de sajnos (vagy nem sajnos) az átlagnál hosszabb lábaimra nehezen találok nadrágot, így a fotókon megjelenő fekete nacim nem turkált. Minden másról kijelenthető, hogy second hand. Nem titkolt célom volt olyan ruhákat beszerezni, amelyeket amúgy is hordani fogok, így ezek teljes mértékben az én stílusomat tükrözik, és az összes megfelelően meleg vagy rétegezhető az őszi időre. Szóval a teljesség igénye nélkül bemutatnék nagy szerényen párat az összeállított szettekből.

 

A konklúzió szerintem egyértelmű. Nem volt nehéz dolgom egyáltalán. Kb 3000 forintból sikerült összeszednem egy kabátot, három pulcsit, egy garbót és egy ruhát. Sajnos a régebben beszerzett turis ruháim árára nem emlékszem, de nyugi, nem hiszem, hogy egy vagyon lett volna.
Szerintem kimaxoltam a second hand őszi menetét. Teljesen boldog vagyok a szettekkel!
Ne feledjétek, nem ciki a használt, sőt  az újrahasznosítás menő és környezetbarát is!

A képeket megtaláljátok az Instagramomon is!

Köszönöm a képeket, Horváth “Cucu” Annának (Ig: @ankahorvath)!

Létezik barátság fiú és lány között? Milyen formában?

Lélek 2018.09.27

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Konyha, Következő programom? 2018.11.07

Boldogan éltek, amíg az emberek meg nem tudták

Lélek, Mondom a magamét, Párkapcsolat 2018.11.24