113-szor a Holdig

Nagyjából óvodás korunkra tanulunk meg rendes pohárból inni és hagyjuk el a csőrös bögréket illetve a szívószálat. Jómagam is sokszor könyörögtem a kisboltban édesanyámnak egy-egy szívószálas italért, akkor természetesen bele sem gondolva, mit teszek Földünkkel.

Az USA évente 175 milliárd egyszer használt, műanyag szívószálat dob el, melynek jelenetős része nem kerül újrahasznosításra, mert nem lehet megfelelően felhasználni őket, így az óceánt szennyezik. A Csendes-óceánon úszkáló szemétfolt egyébként már Franciaország méretű.

Egy átlagos szívószál kb. 25 cm hosszú. Az Egyesült Államok által termelt 175 milliárd szívószálat egymás után rakva 113-szor jutnánk el a Holdig. S bár vannak biológiailag lebomló szívószálak is, de fontos, hogy ezek a tengerekben illetve óceánokban nem tudnak lebomlani. A mostani állás szerint, ha nem változtatunk szokásainkon, 2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal.

Mit tehetsz, hogy kevesebb műanyagot termelj? Hogyan segíthetsz? Ezeket az egyszerű apróságokat betartva, te is hozzájárulsz a Föld tisztán tartásához. A legjobb ezekben, hogy miközben jót cselekszel, még pénzt is spórolhatsz. Szerencsére nagyon sok hazai üzlet és kávézó kezdett bele a műanyag elleni harcba.

  • Ne vegyél PET palackot! Szerezz be magadnak egy kulacsot, akár műanyagot, vagy üveget és vidd magaddal italodat. (Jelen esetben nem probléma a műanyag, hiszen nem dobod el egy
  • használat után)
  • Te is munkába menet iszod a papírpoharas kávéd? Újíts be egy menő dizájnos, hordozható kávésbögrét, a papír és műanyag helyett!
  • Ha mindenképp szívószállal akarsz inni, keresd a lebomlókat, vagy vegyél tartósat, mint a fém szívószálak!
  • Hagyd el a műanyag zacskókat! A vászontáska a legjobb megoldás!

Létezik barátság fiú és lány között? Milyen formában?

Lélek 2018.09.27

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Konyha, Következő programom? 2018.11.07

Boldogan éltek, amíg az emberek meg nem tudták

Lélek, Mondom a magamét, Párkapcsolat 2018.11.24